aan alle goede dingen komt een eind, webmasterplein.net 2003 - 2013
wij danken jullie voor al mooie momenten die dankzij dit forum ontstonden - Derk, Rutger en Stef

Beginnen met PHP

Je komt er niet helemaal uit bij het scripten? Übergoede functie geschreven? Alles met betrekking tot scripting, kun je hier terecht.

Re: Beginnen met PHP

Berichtdoor JimB » 10 okt 2008 14:00

Tuurlijk. ;)
Avatar gebruiker
JimB
wmpr
 
Berichten: 20
Geregistreerd: 20 mei 2008 14:38

Re: Beginnen met PHP

Berichtdoor JimB » 20 okt 2008 12:46

Dat boek van Elbert en Stef was waarschijnlijk te populair want ik kon hem nergens meer krijgen, maar toen heb ik die van Johan gekozen en die werkt prima. Ik heb zelfs helemaal zonder af te kijken mijn eerste script gemaakt. (Moest voor een opdracht :P)

Code: Selecteer alles
<?php
for 
($i= 1; $i<7; $i++) {
echo(
"<h" . $i . ">Welkom op mijn website</h". $i . ">\n");
}
?>
Avatar gebruiker
JimB
wmpr
 
Berichten: 20
Geregistreerd: 20 mei 2008 14:38

Re: Beginnen met PHP

Berichtdoor frizzy » 20 okt 2008 14:30

\n gebruik ik echt nooit, maar is wel netjes.
Maar nu heb ik nog een leuke opdracht voor, je moet het zelfde doen. Maar zonder for(), en zo kort mogelijk.
Ik zal je een tip gebruiken: 2 andere loopjes.

Als je loopjes echt 'snapt' kan je dat makkelijk.
frizzy
wmpr
 
Berichten: 4261
Geregistreerd: 20 sep 2006 16:03
Woonplaats: Boskoop :D

Re: Beginnen met PHP

Berichtdoor JimB » 20 okt 2008 14:34

frizzy schreef:Als je loopjes echt 'snapt' kan je dat makkelijk.

Ik heb enkel nog maar de for() loop gehad, de while komt pas in Hfdst. 6. :P
Avatar gebruiker
JimB
wmpr
 
Berichten: 20
Geregistreerd: 20 mei 2008 14:38

Re: Beginnen met PHP

Berichtdoor frizzy » 20 okt 2008 15:15

foreach(range(0,10)) enz.
frizzy
wmpr
 
Berichten: 4261
Geregistreerd: 20 sep 2006 16:03
Woonplaats: Boskoop :D

Re: Beginnen met PHP

Berichtdoor Stef » 20 okt 2008 18:00

Mooi begin script Jim! :D

frizzy schreef:Als je loopjes echt 'snapt' kan je dat makkelijk.

Wat een theorie! jeetje.
Avatar gebruiker
Stef
wmpr
 
Berichten: 5575
Geregistreerd: 27 nov 2003 21:51

Re: Beginnen met PHP

Berichtdoor frizzy » 20 okt 2008 18:41

:P
Opdrachtjes zijn altijd het leukste, theorie is saai
frizzy
wmpr
 
Berichten: 4261
Geregistreerd: 20 sep 2006 16:03
Woonplaats: Boskoop :D

Re: Beginnen met PHP

Berichtdoor JimB » 20 okt 2008 18:42

Stef schreef:Mooi begin script Jim! :D

Bedankt. :)
Ik ga morgen verder, nu niet zo'n zin meer.
Avatar gebruiker
JimB
wmpr
 
Berichten: 20
Geregistreerd: 20 mei 2008 14:38

Re: Beginnen met PHP

Berichtdoor Derk » 20 okt 2008 19:38

frizzy schreef::P
Opdrachtjes zijn altijd het leukste, theorie is saai

Ik vind er altijd niks aan als ik van die rottige opdrachten moet maken. Laat mij maar direct beginnen aan het eindresultaat :)

Desalniettemin is je eerste opdracht goed gescript :) Op naar de volgende!
Afbeelding
Avatar gebruiker
Derk
Beheerder
Beheerder
 
Berichten: 12634
Geregistreerd: 27 nov 2003 19:50
Woonplaats: Houten

Re: Beginnen met PHP

Berichtdoor KillerSponge » 20 okt 2008 19:48

Yay voor het eerste scriptje ;)

Ik weet trouwens niet of dit aan het code blok van WMP ligt of niet, maar als ik jou was zou ik zo snel mogelijk wennen aan indenten (tabjes gebruiken) bij codeblokken. Anders zijn grote stukken code compleet onleesbaar.
Blabla en andere onzin - http://killersponge.nl
Avatar gebruiker
KillerSponge
Beheerder
Beheerder
 
Berichten: 14456
Geregistreerd: 24 aug 2004 13:05

Re: Beginnen met PHP

Berichtdoor libia » 20 okt 2008 20:46

een mooi begin! hoeveel hoofdstukken zijn er trouwens dan? als while bij hfst 6 is?

en ff een tip, echo is officieel geen functie je kunt dus ook dit schrijven:
Code: Selecteer alles
<?php
echo "Dit is mijn eerste echo!";
?>

;)
Avatar gebruiker
libia
wmpr
 
Berichten: 4149
Geregistreerd: 23 okt 2005 14:14
Woonplaats: Alphe!!

Re: Beginnen met PHP

Berichtdoor Derk » 20 okt 2008 22:53

libia schreef:
Code: Selecteer alles
<?php
echo 
"Dit is mijn eerste echo!";
?>

;)

he maak het nu niet moeilijker dan het al is :o
Afbeelding
Avatar gebruiker
Derk
Beheerder
Beheerder
 
Berichten: 12634
Geregistreerd: 27 nov 2003 19:50
Woonplaats: Houten

Re: Beginnen met PHP

Berichtdoor JimB » 21 okt 2008 06:18

@Libia: Ja, dat vond ik ook al raar, want op internet stond het altijd zoals jij het zei en nu beginnen ze ineens met echo("Tekst"). :?
Er zijn trouwens 13 hoofdstukken.

@KillerSpronge: Mmm... zou je een voorbeeld kunnen geven hoe je bijvoorbeeld mijn scriptje leesbaarder zou maken? :)
Avatar gebruiker
JimB
wmpr
 
Berichten: 20
Geregistreerd: 20 mei 2008 14:38

Re: Beginnen met PHP

Berichtdoor KillerSponge » 21 okt 2008 07:06

KillerSponge, als in spons ;)

Leesbaar maken is vrij simpel, zo bv.:
Code: Selecteer alles
<?php
for ($i= 1; $i<7; $i++) {
   echo("<h" . $i . ">Welkom op mijn website</h". $i . ">\n");
}
?>
Blabla en andere onzin - http://killersponge.nl
Avatar gebruiker
KillerSponge
Beheerder
Beheerder
 
Berichten: 14456
Geregistreerd: 24 aug 2004 13:05

Re: Beginnen met PHP

Berichtdoor Derk » 21 okt 2008 09:03

Code: Selecteer alles
<?php
for ($i= 1; $i<7; $i++)
{
   echo("<h" . $i . ">Welkom op mijn website</h". $i . ">\n");
}
?>


persoonlijk prefereer ik de extra enter voor de { :)
Afbeelding
Avatar gebruiker
Derk
Beheerder
Beheerder
 
Berichten: 12634
Geregistreerd: 27 nov 2003 19:50
Woonplaats: Houten

Re: Beginnen met PHP

Berichtdoor Remi » 21 okt 2008 10:33

Heb je ook al het verschil gehad tussen singel-quotes ( ' ) en double-quotes ( " )?
Ik zelf ga altijd voor de singel omdat dit duidelijker is wat je wilt, (en het schijnt iets sneller te zijn).
Bij dubbele kan je variabel ook gewoon tussen de quotes instaan, dus dan is altijd de vraag. Wilt hij nu die tekst $sIkBenEenString printen of wil hij de inhoud er van printen. Bij double-quotes wordt dan dus de inhoud geprint, terwijl bij single-qoutes het wordt gezien als tekst en dat wordt geqouted.

Code: Selecteer alles
// Singel Quotes
$sIkBenEenString 'World' ;

echo 
'Hello $sIkBenEenString' ;
// geeft => Hello $sIkBenEenString
echo "Hello $sIkBenEenString" ;
// geeft => Hello World


echo 'Hello' $sIkBenEenString ;
// geeft => Hello World
 
Avatar gebruiker
Remi
wmpr
 
Berichten: 3010
Geregistreerd: 04 apr 2006 15:22

Re: Beginnen met PHP

Berichtdoor JimB » 21 okt 2008 13:10

Ah ja, handig. Ik deed het altijd zo.

Code: Selecteer alles
<?php
$sIkBenEenString 
= "World" ;

echo "Hello" . $sIkBenEenString ;
?>

Maar natuurlijk ook handig dat bij de double quotes die . voor en na de variable helemaal niet hoeft. :)
Avatar gebruiker
JimB
wmpr
 
Berichten: 20
Geregistreerd: 20 mei 2008 14:38

Re: Beginnen met PHP

Berichtdoor Remi » 21 okt 2008 13:42

Maar zo als ik al zei, het is beter om single-qoutes te nemen. ;)
Iets meer werk, maar maakt alles wel duidelijker.
Avatar gebruiker
Remi
wmpr
 
Berichten: 3010
Geregistreerd: 04 apr 2006 15:22

Re: Beginnen met PHP

Berichtdoor KillerSponge » 21 okt 2008 13:46

Dat is allemaal heel persoonlijk... Veel mensen vinden dubbele quotes weer duidelijker. Ik niet, btw ;)
Blabla en andere onzin - http://killersponge.nl
Avatar gebruiker
KillerSponge
Beheerder
Beheerder
 
Berichten: 14456
Geregistreerd: 24 aug 2004 13:05

Re: Beginnen met PHP

Berichtdoor JimB » 21 okt 2008 13:50

Remi schreef:Maar zo als ik al zei, het is beter om single-qoutes te nemen. ;)
Iets meer werk, maar maakt alles wel duidelijker.

Waarom vinden jullie dat duidelijker staan dan? Zomaar als je naar de code kijkt of heeft het nog ergens anders mee te maken?
Avatar gebruiker
JimB
wmpr
 
Berichten: 20
Geregistreerd: 20 mei 2008 14:38

Re: Beginnen met PHP

Berichtdoor Remi » 21 okt 2008 14:12

[quote=Remi]Bij dubbele kan je variabel ook gewoon tussen de quotes instaan, dus dan is altijd de vraag. Wilt hij nu die tekst $sIkBenEenString printen of wil hij de inhoud er van printen.[/quote]
Avatar gebruiker
Remi
wmpr
 
Berichten: 3010
Geregistreerd: 04 apr 2006 15:22

Re: Beginnen met PHP

Berichtdoor KillerSponge » 21 okt 2008 15:07

Tsja, maar bij gebruik van enkele quotes kan je dit soort dingen krijgen:

Code: Selecteer alles
echo 'Key: "'.$waarde[$key].'"';


Ik kan me voorstellen dat mensen dat verwarrender vinden.
Blabla en andere onzin - http://killersponge.nl
Avatar gebruiker
KillerSponge
Beheerder
Beheerder
 
Berichten: 14456
Geregistreerd: 24 aug 2004 13:05

Re: Beginnen met PHP

Berichtdoor frizzy » 21 okt 2008 15:09

Vind ik toch netter
frizzy
wmpr
 
Berichten: 4261
Geregistreerd: 20 sep 2006 16:03
Woonplaats: Boskoop :D

Re: Beginnen met PHP

Berichtdoor Remi » 21 okt 2008 15:11

Maar anders moet je weer gaan backslashen. ;)
Avatar gebruiker
Remi
wmpr
 
Berichten: 3010
Geregistreerd: 04 apr 2006 15:22

Re: Beginnen met PHP

Berichtdoor libia » 21 okt 2008 15:22

KillerSponge schreef:Tsja, maar bij gebruik van enkele quotes kan je dit soort dingen krijgen:

Code: Selecteer alles
echo 'Key: "'.$waarde[$key].'"';


Ik kan me voorstellen dat mensen dat verwarrender vinden.

dit is niet verwarrend hoor! maar het is nog netter om een spatie om de punten heen te zetten :P
Code: Selecteer alles
echo 'Key: "' . $waarde[$key] . '"';
Avatar gebruiker
libia
wmpr
 
Berichten: 4149
Geregistreerd: 23 okt 2005 14:14
Woonplaats: Alphe!!

VorigeVolgende

Keer terug naar PHP, ASP, SQL



cron