aan alle goede dingen komt een eind, webmasterplein.net 2003 - 2013
wij danken jullie voor al mooie momenten die dankzij dit forum ontstonden - Derk, Rutger en Stef

Deel van pagina refreshen

Het echte opmaakwerk, alles vragen over HTMLen, CSSen en Javascripten.

Deel van pagina refreshen

Berichtdoor Douwe 666 » 29 sep 2008 16:36

Hallo allemaal.

Ik heb een website die een aantal dingen weergeeft. Nu heb ik ook een bestand op die website waar gegevens in staan voor de rest van de site. Is het mogelijk om de site op een of andere manier "actief" te maken, zodat hij een handeling uit gaat voeren op het moment dat het bep. bestand gewijzigd word?
Dat zou bijvoorbeeld kunnen door de pagina vaak te laten refreshen (een deel v/d pagina) maar dat komt het dataverkeer niet echt ten goede...

Alvast bedankt voor het meedenken
Techniek Online
... Klik hier ...
Avatar gebruiker
Douwe 666
wmpr
 
Berichten: 299
Geregistreerd: 27 maart 2007 17:07
Woonplaats: Zeist

Re: Deel van pagina refreshen

Berichtdoor Remi » 29 sep 2008 18:44

Ik weet dat het met ajax en met java kan.
Maar hoe, ik zou het niet weten. :ugeek:
Ajax is gewoon volledig in de browser, en ik denk dat dat is wat je wilt.
Met ajax kan je een klein stukje pagina ophalen of een xml bestandje. In plaats van telkens de hele pagina.
Avatar gebruiker
Remi
wmpr
 
Berichten: 3010
Geregistreerd: 04 apr 2006 15:22

Re: Deel van pagina refreshen

Berichtdoor ElbertF » 29 sep 2008 20:26

Dat kan niet zonder het bestand constant aan te roepen, met een HTTP-refresh of AJAX. :)
Avatar gebruiker
ElbertF
wmpr
 
Berichten: 1310
Geregistreerd: 14 nov 2007 22:09

Re: Deel van pagina refreshen

Berichtdoor Douwe 666 » 29 sep 2008 21:24

Dan zal ik dat maar met AJAX doen, anders moeten alle afbeeldingen ook direct refreshen en daar zit de bezoeker niet op te wachten.

Hoe werkt dat met AJAX?
Avatar gebruiker
Douwe 666
wmpr
 
Berichten: 299
Geregistreerd: 27 maart 2007 17:07
Woonplaats: Zeist

Re: Deel van pagina refreshen

Berichtdoor ElbertF » 30 sep 2008 08:39

Misschien zou je met een iframe kunnen werken. Deze tutorial heeft mij destijds op weg geholpen met AJAX:
http://developer.mozilla.org/en/AJAX/Getting_Started
Avatar gebruiker
ElbertF
wmpr
 
Berichten: 1310
Geregistreerd: 14 nov 2007 22:09

Re: Deel van pagina refreshen

Berichtdoor Douwe 666 » 30 sep 2008 12:09

De pagina bestaat vooral uit PHP, dus ik zal gewoon de include functie gebruiken.
Ik ga eens kijken op je linkje!
Techniek Online
... Klik hier ...
Avatar gebruiker
Douwe 666
wmpr
 
Berichten: 299
Geregistreerd: 27 maart 2007 17:07
Woonplaats: Zeist

Re: Deel van pagina refreshen

Berichtdoor Derk » 30 sep 2008 15:42

Douwe 666 schreef:De pagina bestaat vooral uit PHP, dus ik zal gewoon de include functie gebruiken.
Ik ga eens kijken op je linkje!

Als je include doet, ververst het niet automatisch he!
Afbeelding
Avatar gebruiker
Derk
Beheerder
Beheerder
 
Berichten: 12634
Geregistreerd: 27 nov 2003 19:50
Woonplaats: Houten

Re: Deel van pagina refreshen

Berichtdoor frizzy » 30 sep 2008 15:43

Volgens mij is het ook niet de bedoeling en gaat het alleen om het effect
frizzy
wmpr
 
Berichten: 4261
Geregistreerd: 20 sep 2006 16:03
Woonplaats: Boskoop :D

Re: Deel van pagina refreshen

Berichtdoor Douwe 666 » 30 sep 2008 17:27

Derk schreef:Als je include doet, ververst het niet automatisch he!

Nee dat begrijp ik, maar ik ga geen I-frames gebruiken, dat bedoel ik meer...

De bedoeling van de code is overigens alleen dat hij de inhoud van het bestand weergeeft op het momment dat dat vernieuwd word.
Techniek Online
... Klik hier ...
Avatar gebruiker
Douwe 666
wmpr
 
Berichten: 299
Geregistreerd: 27 maart 2007 17:07
Woonplaats: Zeist

Re: Deel van pagina refreshen

Berichtdoor libia » 30 sep 2008 18:25

je stop de inhoud in een divje, dan vervang je de inhoud daarvan met de response die je krijgt via de ajax ;)
Avatar gebruiker
libia
wmpr
 
Berichten: 4149
Geregistreerd: 23 okt 2005 14:14
Woonplaats: Alphe!!

Re: Deel van pagina refreshen

Berichtdoor Douwe 666 » 05 okt 2008 14:36

Dus zo:
<div id="refresher"></div>
Maar wat zet ik dan als AJAX? Ik begrijp die link toch niet helemaal (hij moet om de 1 à 2 sec. refreshen denk ik, het uit te lezen bestand is refresh.php)
Techniek Online
... Klik hier ...
Avatar gebruiker
Douwe 666
wmpr
 
Berichten: 299
Geregistreerd: 27 maart 2007 17:07
Woonplaats: Zeist

Re: Deel van pagina refreshen

Berichtdoor libia » 05 okt 2008 14:47

wat het slimst is denk ik om een tut over ajax door te lezen ;)

om hem continue te refreshen neem je dan de functie(s) van die tut en zorg je dat die functie steeds wordt aangeroepen, bijvoorbeeld:
Code: Selecteer alles
setTimeout("refresh()", 2000);

waarbij refresh() de ajax-functie is, die wordt dan elke 2 seconde aangeroepen
Avatar gebruiker
libia
wmpr
 
Berichten: 4149
Geregistreerd: 23 okt 2005 14:14
Woonplaats: Alphe!!

Re: Deel van pagina refreshen

Berichtdoor ElbertF » 05 okt 2008 15:26

Als iemand de pagina de hele dag laat open staan is dat wel 12 * 60 * 60 / 2 ofwel meer dan 20.000 pageviews, dus ik zou eerder iets van 15 seconden nemen en evt. stoppen met refreshen na 10 keer (tenzij het om een chatbox ofzo gaat). :P
Avatar gebruiker
ElbertF
wmpr
 
Berichten: 1310
Geregistreerd: 14 nov 2007 22:09

Re: Deel van pagina refreshen

Berichtdoor libia » 05 okt 2008 15:38

ElbertF schreef:Als iemand de pagina de hele dag laat open staan is dat wel 12 * 60 * 60 / 2 ofwel meer dan 20.000 pageviews, dus ik zou eerder iets van 15 seconden nemen en evt. stoppen met refreshen na 10 keer (tenzij het om een chatbox ofzo gaat). :P

dan zet je boven aan je javascript block een var count = 0;
elke keer dat refresh wordt aangeroepen doe je count++; en aan het begin controleer je of hij wel kleiner is dan 10

als dit niet het geval is kun je een andere div zichtbaar maken waar in staat dat het refreshen is stopgezet en een knop die count weer op 0 zet :)
Avatar gebruiker
libia
wmpr
 
Berichten: 4149
Geregistreerd: 23 okt 2005 14:14
Woonplaats: Alphe!!

Re: Deel van pagina refreshen

Berichtdoor Douwe 666 » 05 okt 2008 15:53

Dank jullie wel,
Het is voor een soort Online chatbox / spel (een combinatie van beiden) vandaar dat hij zo vaak moet refreshen. Als er een weiziging is in het stadium van het spel, dan moet hij de hele pagina refreshen, dat is het idee.
Wat ik wel moet voorkomen is inderdaad dat iemand hem de hele dag aan laat staan dus ik zou iets moeten maken dat het spel na twee minuten inactiviteit wordt afgesloten voor die speler (wat nu ook nog niet echt lukt op het moment dat iemand op aflsuiten klikt, want dan blijft hij actief als speler).
Techniek Online
... Klik hier ...
Avatar gebruiker
Douwe 666
wmpr
 
Berichten: 299
Geregistreerd: 27 maart 2007 17:07
Woonplaats: Zeist

Re: Deel van pagina refreshen

Berichtdoor libia » 05 okt 2008 16:04

je zet de timestamp/datum in de database van de laatste keer dat hij/zij actief was, dan kun je simpel kijken hoe lang de gebruik inactief is ;)
Avatar gebruiker
libia
wmpr
 
Berichten: 4149
Geregistreerd: 23 okt 2005 14:14
Woonplaats: Alphe!!

Re: Deel van pagina refreshen

Berichtdoor Douwe 666 » 05 okt 2008 16:10

Kan geen databases gebruiken, wordt niet ondersteunt door de host.
Techniek Online
... Klik hier ...
Avatar gebruiker
Douwe 666
wmpr
 
Berichten: 299
Geregistreerd: 27 maart 2007 17:07
Woonplaats: Zeist

Re: Deel van pagina refreshen

Berichtdoor libia » 05 okt 2008 16:12

hoe wil je dan een game met gebruikers doen? tekstfile?
Avatar gebruiker
libia
wmpr
 
Berichten: 4149
Geregistreerd: 23 okt 2005 14:14
Woonplaats: Alphe!!

Re: Deel van pagina refreshen

Berichtdoor Douwe 666 » 05 okt 2008 16:15

Inderdaad, php-file, met variabelen, die worden geinclude op het moment dat de pagina geladen wordt.
Dus het is wel mogelijk een variabele voor de tijd bij te voegen.
Avatar gebruiker
Douwe 666
wmpr
 
Berichten: 299
Geregistreerd: 27 maart 2007 17:07
Woonplaats: Zeist

Re: Deel van pagina refreshen

Berichtdoor libia » 05 okt 2008 16:20

dat moet je dan doen :)

let wel heel goed op trouwens wat de gebruikers allemaal in die file kunnen zetten, alles wat met php te maken heeft moet je er uit filteren!

het is trouwens denk ik veiliger als je het met een tekstbestandje doet of met een xml bestandje...
Avatar gebruiker
libia
wmpr
 
Berichten: 4149
Geregistreerd: 23 okt 2005 14:14
Woonplaats: Alphe!!

Re: Deel van pagina refreshen

Berichtdoor Douwe 666 » 05 okt 2008 16:45

Wat is dan het verschil in dat opzicht tussen php en txt?

Ze kunnen verder geen verkeerde dingen erin zetten. Hun naam mag alleen hoofdletters en kleine letters bevatten geen cijfers of tekens en een nummer voor de gegevens e.d. kunnen ze niet weizigen en krijgen ze automatisch.
Techniek Online
... Klik hier ...
Avatar gebruiker
Douwe 666
wmpr
 
Berichten: 299
Geregistreerd: 27 maart 2007 17:07
Woonplaats: Zeist

Re: Deel van pagina refreshen

Berichtdoor libia » 05 okt 2008 17:25

het verschil is vooral ook hoe logisch het is :)
Avatar gebruiker
libia
wmpr
 
Berichten: 4149
Geregistreerd: 23 okt 2005 14:14
Woonplaats: Alphe!!


Keer terug naar HTML, CSS, Javascript



cron